Det gode case-interview:
Interviewguide og form

Det lyder mere overbevisende, når andre siger, du er god til det, du gør. Derfor er casehistorier så vigtige for din virksomhed – Her får du gode råd til spørgeteknik og udarbejdelse af en interviewguide, der får din case til at sprudle i sine svar.

Interviews med din kunde er altid en god måde at fortælle din egen historie på. Og når du har forberedt din case med en grundig research og kildekontrakt, er du klar til at foretage selve interviewet. Men hvordan sikrer du, at det bliver en god oplevelse for dig og din case? At du får det maksimale ud af tiden med din interviewperson? Og at besvarelserne rent faktisk kan bruges til at producere en troværdig, velformuleret artikel efterfølgende?

Det ser vi nærmere på her, hvor vi giver dig en helt konkret interviewguide, du kan tage udgangspunkt i til dit case-interview, samt en række gode råd til spørgeteknik og form.

jonas-avatar

Af Jonas Roulund

Project- og
content manager

Læsetid

4 minutter

Interviewformen, der sikrer dig ro, overblik og fyldestgørende svar

Et interview er meget mere end et sæt spørgsmål, der lires af, optages og transskriberes. Et godt interview handler om at skabe et rum, hvor du og din case oplever en tryghed, der gør det muligt at tale frit, så din virksomhed kommer til at fremstå i det bedst mulige lys.

Det kan være, at du gennem studietiden har stiftet bekendtskab med de forskellige interviewtyper: Det uformelle-, det ustrukturerede-, det semistrukturerede-, det strukturerede- og fokusgruppeinterview.

I forbindelse med caseinterviews anbefaler vi den semistrukturerede interviewform. Denne interviewform gennemføres indenfor nogle forholdsvis åbne rammer, der tillader en fokuseret, samtalebaseret tovejskommunikation.

Med udgangspunkt i en interviewguide har du mulighed for at styre interviewet, variere rækkefølgen af dine spørgsmål og spørge ind til emner, der virker interessante undervejs i interviewforløbet.

Når du taler med dine cases, har du ikke altid en fuldstændig indsigt i, hvad de rent faktisk har tænkt om samarbejdet, og hvor de største fordele ved samarbejdet ligger. Derfor kan det være svært på forhånd at lægge sig HELT fast på en række spørgsmål, da du kan bliver overrasket over nogle pointer undervejs. Og her giver den semistrukturerede interviewform mulighed for at fortsætte lidt ud af den gren og måske finde nogle helt andre guldkorn, end du havde regnet med.

Interviewer:
Hvordan har I gjort brug af vores løsning til at skære ned i antallet af arbejdstimer i administrationen?
 
Case:
Det har gjort det nemmere og hurtigere at dele og sende opgaver og filer mellem afdelingerne, men det vigtigste har faktisk været, at det har øget medarbejdertrivslen hos os.
 
Interviewer:
Nå, hvordan påvirker det medarbejdertrivslen?
 
Case:
Jamen, folk undgår frustrationer ved at alt er for besværligt, og kommunikationen internt er blevet meget bedre. Det skaber bare en bedre hverdag for alle.
 
Interviewet fortsættes med uddybende spørgsmål omkring medarbejdertrivslen.

Dette er et konkret eksempel på en interviewsituation jeg sad i, hvor udgangspunktet var, at virksomheden havde sparet arbejdstimer ved at implementere et nyt IT-system, men vi endte ud i en længere snak om, hvordan medarbejdertrivslen steg, og hvordan dét havde betydning for virksomheden.

Selvom det er tilladt at søge det overraskende guld, ved at forfølge nye emner som i ovenstående eksempel, så har du også brug for en vis form for struktur, da du jo har et specifikt mål med interviewet: At få nogle gode, rosende ord med fra din case. Her kommer spørgerammen til sin ret, da den sikrer, at de centrale emner berøres, og at I udnytter tiden optimalt – I har højst sandsynligt kun denne ene mulighed for at få besvaret spørgsmålene.

interview-del-2-image-2

På denne måde sikrer du, at interviewpersonen er med på den overordnede plan, hvilket gør dig i stand til at udfordre din interviewperson indenfor rammerne.

I undgår samtidig ubehagelige situationer i selve interviewsituationen, hvor respondenten ikke vil svare. Hvis der er behov for at overtale din case til at deltage, så kan du slå på, at de også får noget ud af at være med: Omtale og promovering af virksomheden samt mulighed for øget hjemmesidetrafik.

Sådan laver du en interviewguide til et knaldgodt caseinterview

Din interviewguide har til formål at holde jer inden for emnet samtidig med, at du kan forfølge særligt interessante pointer og give interviewpersonen mulighed for at åbne for nye perspektiver i jeres samarbejde. Samtidig sikrer interviewguiden at samtalen flyder, og at I ikke går i stå, før I er igennem alt det centrale.

Her har du et konkret bud på en interviewguide, som du kan bruge, når du skal interviewe din næste case:

Varighed: 20-30 minutter.

1) Udfordringen: Her stilles spørgsmål relateret til begyndelsen af jeres samarbejde – hvor var virksomheden, inden de tog kontakt til jer? Hvad var deres største problemer? Hvad havde de tidligere forsøgt?

 • Kan du starte med give en lille introduktion til din virksomhed? Hvad arbejder I med, hvordan er I struktureret, hvor store er I?

 • Hvad er din egen rolle i virksomheden?

 • Hvad var jeres største udfordringer som organisation før I kontaktede os? (Hurtig vækst, øget administration, ineffektive systemer etc.)

 • Havde I forsøgt jer med andre løsninger, inden I kontaktede os?

 • Hvor i virksomheden/I hvilke afdelinger har I primært oplevet problemet?

 • Har du et eksempel på nogle specifikke ting, I gik og bøvlede med i hverdagen, som I håbede at få løst med samarbejdet?

2) Løsningen: Her afdækker vi, hvordan og hvorfor virksomheden har fået løst eller afhjulpet sine udfordringer.

 • Hvad er årsagen så til, at I valgte at tage kontakt til lige præcis os på det givne tidspunkt?

 • Hvilke forventninger havde du, og blev de mødt?

 • Hvilke dele af vores løsning har I anvendt? Hvordan? Til hvad? Med hvilket resultat?

 • Hvilke resultater har I opnået, på baggrund af samarbejdet? (Sparet tid, øget medarbejdertrivsel osv.)

3) Perspektivet: Vil de anbefale jer? Hvad betyder løsningen for deres nuværende arbejde og konkurrencesituation? Hvordan har samarbejdet fungeret?

 • Hvordan kommer det til at påvirke jeres hverdag?

 • Hvordan styrker det jeres forretning?

 • Hvad har det bedste været ved samarbejdet

 • Vil du anbefale os til andre?

Spil dum for dine læseres skyld

Som du kan se, bliver interviewet til på baggrund af relativt få spørgsmål. Det skyldes, at mange spørgsmål giver mindre tid til svar. Så hellere have lidt færre spørgsmål og have muligheden for at spørge ind, frem for at have for mange spørgsmål, der gør, at I kommer til at stresse igennem besvarelserne.

Et sidste godt råd i forbindelse med dit caseinterview er, at det godt kan betale sig at spille dum i ny og næ.

Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt og bed eventuelt interviewpersonen om at uddybe nogle elementer i besvarelserne for at undgå misforståelser. Din målgruppe har typisk ikke  den viden om emnet, som du har, så sørg for at få udpenslet detaljer og vær dum på læserens vegne. 

Det får alle glæde af i sidste ende.

Hvis din virksomhed står i en situation, hvor I godt kunne bruge nogle caseartikler og video-testimonials, men ikke selv har tid til at producere dem, så kontakt os på linket herunder, og book et strategisk opkald! Her kan vi sammen lægge en plan for jeres contentproduktion og hjælpe med at producere indhold jer.

Læs en mere...

5.21.2021

Facebook-annoncering kan koste dig dyrt, hvis du betaler for at få vist annoncerne for personer, der ikke er interesserede i dit produkt. Her viser vi dig, hvordan du skaber kvalitetstrafik, der konverterer til salg ved at målrette din annoncering.

5.21.2021

Performance garanti

– Hvis vi ikke leverer, betaler du ikke!

Så enkelt er det. Vi skaber en kontinuerlig strøm af leads og varme kundeemner til din virksomhed og dit salgsteam, og hvis vi ikke når det aftale mål, så betaler I ikke. Det sikrer jer en stabil og skalerbar fremtid uden bekymringer om, hvor den næste potentielle kunde skal findes.

above-footer

Tag din virksomhed til nye højder

Marketing skal efterlade resultater. Book et strategisk opkald, og hør mere om, hvordan vi kan udvikle en datadreven, skalérbar leadgenereringskampagne og sikre en kontinuerligt fyldt salgspipeline I din virksomhed – så I aldrig mere skal bekymre jer om, hvor den næste kunde skal komme fra.